Blomster kan spises!
Spiselige blomster er skønne til sommerfesten
Medmindre man er meget stiv i botanikken, skal man absolut ikke gå ud og hente andre end de nævnte blomster ind på middagsbordet. Nogle af de mest indbydende blomster som smørblomster, pæoner, riddersporer er overordentlig giftige. Men de der kommer her kan man til gengæld trygt gå i gang med.
De farvede kronblade smager skarpt, og egner sig mest til mad, ikke kager. Tørrede kronblade mister skarpheden, men beholder farven og kan bruges som pynt på chokoladen til jul.
Hjulkrone spiseblomster
Hjulkronen med de himmelblå små stjerneblomster er velkendt og elsket i drinks, og salater. De har en meget svag agurkesmag, og er fine på en tzatiki, på madder, i limonade
Tallerkensmækkerne/nasturtier spiseblomster
Både blomsterne og de eksotiske runde blade smager af karse, og i salaten er de en åbenbaring.
Mesembryanthemum criniflorum er en helt gennemnuttet lille tykkødet plante med relativt store blomster i alle regnbuens farver. Den er af salturtfamilien og bladene ser ud som om de er dækket af rim. Både blomster og blade kan spises. Andre Mesembryanthemumarter kan også spises, heriblandt den egentlige isurt 'Mesembryanthemun crystallinum'. Den har kødfulde blade, og minder om Newzealanske spinat, som den også er i familie med. Den har en evne til at forblive sprød, og de fine duggede blade er simpelthen lækre.
Nigella spiseblomster
Nigellafrø, eller 'Jomfru i det grønne frø', der pryder ethvert levantisk brød og smager så dejligt.
Frøene kan mere end sparsomt brøddrys, de er gode i curries, til at riste kartofler i, og drysset på stegt fisk.
Både de små vilde, og de store haveformer kan spises, dog ikke nyindkøbte drivhusplanter, der lige skal afgiftes før man spiser af dem.
Dyppet i tynd glasur og tørret fladt er de en prinsessefin ting til børnefødselsdage, bare til at spise, eller som kagepynt. Et drys i salaten er også godt.
Tagetes spiseblomster
Er en krydderurt, en helt ny en. Både de små fine filigranblade, og de overstadigt glade, enkle blomster er det bedste der kan ske for gulerødder, rødbeder, og ikke mindst på jordbærlagkager.
Gladiolus spiseblomster
En tallerken med en glasdiolussalat i forskellige farver er så enhver glipper med øjnene. De smager faktisk dejligt, og så er der en hel del mad i dem. Man kan nøjes med at pynte salaten med dem, og man kan bruge dem til kager.
Duftgeranier spiseblomster
Man kan få geranier der dufter - og smager - af alt hvad der findes af karakteristiske dufte fra planteriget. Der findes ingefær, chokolade/mint, egeduft, rosen, citron, lime, moscus, muscat, syre, kokos.... og sågar old spice geranier. De fleste kan bruges i mad, og det er ikke ligesom med kaffe, som lugter beder end det smager, geranierne smager lige præcist som de dufter - overvældende.
Rosengeranier kan bruges til is, og de kan alle de andre geranier, som dufter af noget man gerne vil have i sin is også, chokolade/ mint, mynte, citron, lime og mandelgeranier er værd at prøve, også til pynt på isen.
Dagliljer spiseblomster
Dagliljerne smager virkeligt dejligt. Den gammeldags citrongule "Citrina", har den bedste duft- og smag.
I Ægypten drikker man meget hibiscussaft, det er blomster af en særlig tropisk art, som vi ikke kan dyrke, men man kan købe de tørrede blomster.
Saften laver man på samme måde som en the, og den drikkes altid iskold. Theen bliver den mest usandsynlige magentarød, syrlig og smager fantastisk, sødet og med
et par myntekviste i.
Violer kan spises
Man kan bruge dem som de er i flødeosten, i jogurten, salaten og på kagerne.
Det er en fantastisk overdådig ting at spise roser, og hvis man har mange roser er det næsten ikke til at lade være med. Hybenroser og duftende fuldfede historiske roser er bedst.
De er fine i salaten, og som den mest usandsynlige sandwichfyld. Man kan lave is af roser, se 'Citronis', ved at erstatte halvdelen af citronsaften med rosensirup. Man kan koge syltetøj, og lave gelé, pynte alle sine desserter og bær, kager og curries med roser i den korte sæson.
Orangeblomst kan spises
Hvis man har citron- eller appelsintræer i potter er blomsterne vildt aromatiske at pynte med. I en appelsinsalat, eller på en fromage er de yndige, og giver en tredie aroma, oven i saft og skal fra frugterne.
Krydderurteblomster kan spises
Krydderurternes blomster kan også spises, og det kan man lige så godt gøre, for mens krydderurterne blomstrer smager de ikke af noget særligt.
Purløgsblomster ser yndige ud, men er lidt for stikkende til at være hyggelige at få i munden, thimian, salvie, isop, og merianblomster, smager mildt og godt af det de skal.
Dildkroner, persilleblomster, rucolablomster, peberrodsblomster smager kraftigt og dejligt, brug dem som drys hvor de passer
Ukrudtsblomster kan spises
Og så er der ukrudtet. Havepest, som har fået et så uflatterende navn, selvom det er en yndig blå klokkeblomst, er fin at spise, både blomster, blade og rødder.
Natlys, som også sår sig over det hele, og dufter helt vidunderligt hører til de absolut spiselige. Den skal spises til enten frokost eller en sen aftensmad når de nye blomster er sprunget ud. Den nederste hvide spids af blomsten er bitter, det gule er duftende, og smager sødt.
Mælkebøtteblomster er lidt bitre, men fine plukket i gule taver på salaten, hele er de for krasse. Bellis er søde på kager, men de smager ikke af noget.
Og så er der ukrudtet. Havepest, som har fået et så uflatterende navn, selvom det er en yndig blå klokkeblomst, er fin at spise, både blomster, blade og rødder.
Natlys, som også sår sig over det hele, og dufter helt vidunderligt hører til de absolut spiselige. Den skal spises til enten frokost eller en sen aftensmad når de nye blomster er sprunget ud. Den nederste hvide spids af blomsten er bitter, det gule er duftende, og smager sødt.
Mælkebøtteblomster er lidt bitre, men fine plukket i gule taver på salaten, hele er de for krasse. Bellis er søde på kager, men de smager ikke af noget.
Nelliker kan spises
Alle nelliker kan spises, ikke hele blomsten, men kronbladene kan plukkes af og give fin duft til især desserter.
Opskrift på Blomsterlimonade
1 l vand
600 g sukker
saft af 2-3 citroner
3 dl blomster, f.eks nelliker, mynte, krydderurteblomster, rosenblade, muscatsalvieblomster, appelsintagetes.
Kog en lage af sukker og vand. Køl af og hæld afkølet over blomsterne. Smag til med citronsaft og drik med isklumper og danskvand når den har trukket et par timer.
1 l vand
600 g sukker
saft af 2-3 citroner
3 dl blomster, f.eks nelliker, mynte, krydderurteblomster, rosenblade, muscatsalvieblomster, appelsintagetes.
Kog en lage af sukker og vand. Køl af og hæld afkølet over blomsterne. Smag til med citronsaft og drik med isklumper og danskvand når den har trukket et par timer.
Den haveinteresserede, som har indsendt denne skønne guide til hvilke blomster, der kan spises har fået inspiration fra: Camilla Plum` hjemmeside Fuglebjerggaard.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar